Kesan Bahaya Rokok Elektronik, Bagaimana Rokok Elektronik Berfungsi - Kesihatan

Kesan Bahaya Rokok Elektronik, Bagaimana Rokok Elektronik Berfungsi - Kesihatan | Di sebalik kecanggihan rokok elektronik ini, ada yang mendakwa bahawa rokok elektronik ini sebenarnya lebih bahaya daripada rokok asli. Ini berdasarkan kepada bahan-bahan yang membentuk proses pengewapan.

Kesan Bahaya Rokok Elektronik, Bagaimana Rokok Elektronik Berfungsi - Kesihatan

“Tidak ada negara yang setuju penggunaan rokok elektronik. China sebagai penemu awal rokok ini, iaitu tahun 2003, selanjutnya justru melarang kewujudan rokok ini sendiri kerana dianggap membahayakan kesihatan.”

Secara terperincinya, dikatakan bahawa dalam rokok elektronik terkandung jenis nikotin yang bervariasi, iaitu nikotin pelarut, propilen glikol, dietilen glikol, dan gliseren yang apabila dipanaskan akan menghasilkan nitrosamine. Dan larutan nitrosamine ini nantinya kan menjadi penyebab terjadinya kanser. 

Sehingga sekarang isu samada rokok elektronik berbahaya atau tidak kepada kesihatan masih lagi dibahaskan. Ada yang mendakwa berjaya berhenti merokok apabila menggunakan rokok eletronik ini, dan tidak kurang juga yang membuat dakwaan bahawa rokok elektronik ini adalah lebih bahaya daripada rokok asli.

Yang pasti, rokok elektronik ini tidak mengeluarkan 4000 jenis bahan beracun yang terkandung dalam rokok asli yang sudah pasti tidak menyebabkan orang lain yang berada di sekeliling perokok elektronik menerima kesan buruk yang sama.


Bagaimana Rokok Elektronik Berfungsi

Rokok elektronik ( Electronic Cigarette) mempunyai 3 bahagian, bateri/microelektronik, alat pengewap dan katrij. Bila perokok menyedut katrij mikroelektronik yang sensitif akan mengaktifkan pengecas bateri dimana dengan serta merta alat pengewap menghasilkan titisan wap kecil yang terus menyerap kedalam katrij yang mengandungi cecair perasa dan nikotin. Wap yang mengandungi wap nikotin menghasilkan kabus dimana akan ke salur penafasan dan terus ke paru-paru . Ini akan membolehkan perokok tegar mengelakkan untuk merokok rokok tembakau yang mempunyai bahan yang tidak sesuai untuk paru-paru..


0 comments: